«

Feb 05 2014

Meerdere versies van de waarheid

In mijn cariere als BI consultant, ben ik bij organisaties uit uiteenlopende branches en van uiteenlopende omvang op de een of andere manier betrokken geweest bij de informatievoorziening.  Hoezeer deze organisaties ook verschilden, voor wat betreft de wijze waarop in de informatiebehoefte wordt voorzien, bestaan opvallende en zorgwekkende overeenkomsten.

De informatievoorziening in de meeste bedrijven (bij klanten van Testadura natuurlijk niet meer), bestaat uit een groot aantal excelsheets, al of niet voorzien van briljante macro’s of onderlinge gekoppelingen. Voor de periodieke management rapportages wordt hier vervolgens nog een combinatie van gemaakt. Deze excelsheets worden van hoog tot laag door de organisatie heen gebruikt, gedeeld en vervaardigd. Hoe langer deze bestaan des te meer versies en afgeleiden hiervan er worden gemaakt.

Wat verder opvalt is dat er bij individuen zeer sterke en onomstotelijke definities bestaan van begrippen als ‘Omzet’, ‘Marge’ of ‘Lead time’, maar dat deze sterk kunnen verschillen, afhankelijk van de afdeling waar het betrokken individu werkt. Een omzet overzicht, gemaakt door de afdeling Finance, zal er heel anders uitzien, dan wanneer deze is gemaakt door de afdeling Sales.

 

Plaats een reactie

Uw email adres zal niet worden weergegeven. Required fields are marked *